Subscribe Us

Header Ads

Fél évszázad házasság!

Máté Mihály 1922. január hó 15-én született Kisnémedin Máté Mihályné sz. Helembai Mária 1932. március hó 25-én Őrszentmiklóson.

Mihály bácsi a II. világháborúban megjárta az Orosz frontot sok társával együtt. 1945-től 1947-ig volt távol családjától. Oroszországban volt hadifogoly. A konstanzai tengerpartról Batumiig, ezután Tbiliszi, Azerbajdzsán, ahol 2 évig láger élet.
Mihály bácsi az egészségtelen és hiányos táplálkozás következtében májgyulladást kapott, majd vérhast. 1947. augusztusában 40 kg-ra lefogyva érkezett haza Magyarországra.
Marika nénivel 1948 januárjában ismerkedtek meg. Az őrszentmiklósiak Kisnémedire jártak lelki gyakorlatra.Házaknál aludtak. Marika néni barátnőjénél volt, aki Mihály bácsiék rokonságához tartozott. Egy elromlott elemlámpa hozta össze a fiatalokat.
Másnap Mihály bácsi a rokonaitól átment Helembaiékhoz beszélgetni. Engedélyt kért és kapott apósától, hogy átjárhasson beszélgetni Marika nénivel. Így heti 2-3 alkalommal találkozhattak.
Marika néniéket Istenes Helembaiékként emlegették, mert nagyon vallásosak voltak. Mihály bácsi szülei is.
1948. október hó 23-án tartották meg a polgári esküvőt Őrszentmiklóson, majd az egyházi esküvő a római katolikus templomban volt. Kallós István esperes "adta össze" őket.
A lányos háznál megebédelt a násznép, majd hintóval átvitték az új párt Kisnémedire a Petőfi Sándor út 17-be.
Hosszú, küzdelmes évek, évtizedek jöttek ezután.
1949-ben született Mária nevű lányuk, majd 1959. dec. 4-én Miklós fiuk. Mindkét gyermekével 1-1 évet töltött otthon Marika néni. 1961-től ismét TSZ. tagok lettek, majd a Rákospalotai Olajgyárban, később a bútorgyárban végül a Landererből mentek nyugdíjba.
1966-ban hozzáfogtak a ház bővítéséhez. Az építőanyagot folyamatosan vásárolták, hogy egyszerre ne legyen nagy kiadásuk. A kis házat két szobával, fürdőszobával, gazdasági épületekkel bővítették. Erre igen nagy szükség volt, mert három generáció élt együtt a szülők haláláig. A házat 1968-ra fejezték be.
Fiuk 1979-ben megnősült és elköltözött otthonról. De még így is maradt a 3 generáció: Mihály bácsi szülei, Mihály bácsiék, és lányuk a családjával.
1998. október 25-e nagy esemény volt az idős házaspár életében. Ekkor ünnepelték 50. házassági évfordulójukat. Vasárnap izgatottan kelt az egész család. A nyolc órai szentmise keretében Molnár Zsolt atya megáldotta ezt a hosszú házasságot. Szívből gratulált és elmondta, hogy sok fiatal példát vehetne erről a két emberről, hiszen napjainkban igen rövid ideig tartanak a házasságok. Több türelemmel, egymás segítésével, nagyobb kitartással a napjainkban kötött házasságok is lehetnének ilyen hosszú életűek.
A templomból kifele jövet a falu apraja-nagyja gratulált a boldog párnak. Kéz a kézben vonultak ki, mint annak idején 50 évvel ezelőtt. Ezután következett a finom reggeli a hurkával, töltelékkel terített asztalról. Az ünnepi ebéd: Újházi tyúkhúsleves, csirkepörkölt nokedlivel (ez az ifjú pár kedvence) rántott hús, gomba, hal, karfiol, töltelék. A köret rizibizi, dinsztelt káposzta
Végül hidegtálak sorakoztak az asztalon. Mint minden lakodalomból, ebből sem maradhatott el a sok finom sütemény. A házi rétest az ünnepelt pár készítette.
Marika néni elmondta:
- Papa kapott egy kötényt és a jól összeállított tésztát két oldalról nyújtottuk Ő olajozta, én raktam a tölteléket. A sokféle aprósüteményre az oroszkrém torta tette fel a koronát. Késő délutánig ünnepelt a rokonság.
A szűk családi körhöz tartozik a 2 gyerek, 4 unoka és 1 dédunoka.
A lakodalom végén még a szomszédoknak is bőven jutott kóstoló.
Mi a hosszú boldog házasság titka? -kérdeztem a bától.
-A nagy szeretet, végtelen türelem az egymásra figyelés és a család szeretete -kaptam a választ. Remélem mindannyian megfogadjuk ezt a jó tanácsot és akkor nem lesz ilyen ritka -mint a fehér holló- a hosszú életű házasság.
További jó egészséget, szerető családot kívánunk Mihály bácsinak és Marika néninek.

-T.Gy.   -  Cserhátvégi Napló 1998


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések