Subscribe Us

Header Ads

Orvosnő falusi közegben

Amikor harmadszor járt a faluban, leendő munkahelyén körülnézni, megállította az utcán egy fekete fejkendős néni: „Jesszusom. aranyoskám, csak nem maga akar itt orvos lenni?”

— Nem így képzelte el a ..doktor bácsit", én meg talán abban a percben határoztam el, hogy idejövök.

Dr. Fódi Márta mosolyog a régi emléken.

— Tíz éve ennek. Két évre akartam elvállalni ezt a két községből álló körzetet, aztán itt maradtam.

Püspökszilágy és Kisnémedi összesen kétezer lakost számlál. Fekvése — a váci járás dombos lankáin terül el — télen nehezen járható útjai teszik különösen munkaigényessé a gyógyítást.

— De tulajdonképpen valahogy így képzeltem el az életemet. Ha valaki vidéken akar körzeti orvos lenni, arra már az egyetemen felkészülhet. Nekem például kitűnő előtanulmány volt még medika koromban a másfél éves mentőzés. A sürgősségi betegellátás alapismeretéinek elsajátítása. Ötöd-hatodéves koromban rájöttem, hogy egyelőre nem akarok. — vagy nem tudok? — egy szakmát választani. Belgyógyászathoz, gégészethez, gyerekorvosláshoz is nagy kedvet éreztem. Itt pedig gyakorolhatom kedvemre valamennyit.

A csinos fehér kerítéses épületben ízléssel berendezett lakás mellett külön rendelő-váró felnőtteknek. gyermekeknek. Tisztaság, rend. A környezet elárulja alakítójának karakterét. 

— Tíz éve még nem egészen ilyen volt ez a vidék. Az orvoslakás már állt, de körülötte ablakmagasságban gaz, kóró. Ezeket a bokrokat, fenyőket én ültettem. Annak idején talán ezért kezdtek becsülni a helybeliek ...

Lehet, a kezdetet ez jelentette. Ma már azonban aligha ezt hozzák fel a doktornő érdeméül.

A kapcsolat a kórházzal: a szakmai fejlődés, a továbbképzés köldökzsinórja. A gyógyítás hátországa. Amikor hat-hét éve szülési szabadságon volt először az egyik, azután a másik gyerekkel, a kórházi belgyógyászát adott hat-hat hónapra helyettest.

— A felülvizsgálathoz szintén a kórház küld belgyógyász szakorvost. Arról az osztályról, ahová az én betegeim tartoznak. Ezáltal egyszerűbbé válik a beutalás, a felvétel. A beteg sem érzi, hogy vadidegen helyre kerül, nem szorong annyira... Én rendszeresen járok továbbképzésre. Nyáron pedig, amikor kevesebb itt a dolog, be-bejárok a főorvosi vizitre. Ami nekem nagyon tanulságos. Igaz, többletmunka. de megtérül.

Nem tekinti viszont többletmunkának a lelkiismeretes gondozást, a keringési betegségben, cukorbajban. gyomor- nyombélfekélyben szenvedők állapotának rendszeres figyelemmel kísérését, a szűrést, ami igen sok bajra idejében derít fényt és lehetővé teszi a megelőzést is.

A munkaidő? Hétfő reggel 7 órától szombat délig tart. Ügyelet egyfolytában. Azelőtt is a központi ügyelet megszervezése előtt — január 1-től december 31-ig. Manapság már évente csak öt-hat hétvége telik a szokásosnál is megfeszítettebb munkával.

— Napi nyolc órában, kivéve persze az influenzás időszakot — tulajdonképpen becsületesen el lehet látni a körzetet. Pedig én csinálom a házasság előtti tanácsadást, a terhesgondozást. az egészségügyi felvilágosítást.

Ez mind a falusi körzeti orvos feladata. Fódi doktornőnek jut ideje azonban másra is. A járási szb. tagja, bérfelelőse. A községi szülői munkaközösség elnöke, a szociális-egészségügyi ifjúságvédelmi állandó bizottság tagja. És természetesen családanya.

Vágya? Tulajdonképpen csak egy van. Szakvizsgázni. Mert azért irigyli gépészmérnök férjét, hogy immár szert tett második diplomájára is.

Az energiájából neki is futná. Az előírt 24 hónapos kórházi gyakorlat azonban már semmiképp nem fér meg a mindennapos kötelezettségek teljesítésével.

L. M


Népszava 1980. február 28.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések