Subscribe Us

Header Ads

Szezon kezdet


Egyre több olvasói felkérés érkezett arról, hogy ismertetni kellene a térségben jelen lévő vállalkozók listáját. Kicsit továbbgondoltuk a dolgot és felmerült a lehetősége, hogy készítünk riportot a térség vállalkozóival. Hisszük, hogy az ismertség, hírverés a végzett tevékenységnek meg nem árthat. 

Némedi lexikon, Szöszi címszó alatt ezt találom:
Ősszel szüretel, majd a földeken szánt, télen a pincében kezeli a bort,
tavasszal is a földeket hasítja ekéivel, vagy éppen tárcsáz,
nyáron a szőlőt járja, metszi a tőkéket, permetez, kacsol, kaszál, irányítja az idénymunkásokat.
E képzeletbeli lexikon adatait kibővítjük egy valós beszélgetéssel:

X: Milyen tevékenységekkel foglalkozik Misnyovszki István?
M. I: A Misnyovszki Pista? Szőlőt művel, és bort készít belőle.
X: Ezen kívül dolgozik mást is?
M. I: Hat hektár szőlőben van mit tenni. Ezen kívül járok segíteni másoknak is, bérmunkában szántok és a géppel, amit lehet, elvégzek.
X: Mi lesz a szőlővel?
M. I: Megpróbálom értékesíteni egy részét, más részéből bort készítek, ha kell, veszek is olyan fajtákat, amelyből nálam van hiány. A készterméket – a bort - igyekszem értékesíteni.
X: Ha elvégzi a kitűzött feladatokat melyikre a legbüszkébb?
M. I: A szőlőtermelésre, illetve a jó magyar borra. Ez szinte az egész éves munkámat kiteszi.
Folyamatosan dolgozunk, a kinti munkák még be sem fejeződnek, de már a musttal, és a borral foglalkozom. Kezelés, fejtés stb.
X: Milyen sikere van a bornak, melyik fajta a legsikeresebb??
M. I: A keresettség egyik fokmérője, a borverseny. Amelyikre meghívnak, oda szívesen megyek. Sok érmet és kupát sikerült begyűjtenem. Ezek az ismertséget növelik, a megrendelések számát úgyszintén. Kosdon, legutóbb egy ezüst és egy aranyérmet sikerült begyűjtenem. Ez két hete volt. Április másodikán Vácon lesz egy nagyobb verseny, no arra is elmegyek. Viszek két-három fajtát: Chardonayt, Cserszegit, Irsait. A legjobbakat.
X: Mióta űzi ezt a mesterséget?
M. I: Ez egy családi vállalkozás, a Szőlőskert kft. Mindennel együtt 1995-től működik. Előtte is a szabadban dolgoztam, a TSZ-ben voltam erdész.
X: Családjában van, aki az apa nyomdokaiba lép?
M. I: Mind a két fiam dolgozik velem, ha itthon vannak. Mezőgazdasági iskolába jártak, járnak. A nagyobbik áruforgalmisként végzett, a kisebbik állattenyésztő-növénytermesztő szakon, idén érettségizik. Nagyobb munkánál mindkettő segít. A jövő majd eldönti megmaradnak-e a pályán.
 


Lejegyezte: Madaras Lénárd

IKSZ újság 2009. március 25. 




Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések