Subscribe Us

Header Ads

A csizma kiment a divatból...

Kisnémedi a múltban az uradalom által kizsigerelt sok szegény emberből álló sárba fulladt falu volt. Ma kövesút vezet a falun végig és minden utcában cement járda fut a házak előtt — a csizma szinte már kiment divatból. 

Ribai Mihály, aki már tíz éve a községi tanács elnöki és Berkó Árpád iskolaigazgató, aki a községfejlesztés és a kulturális kérdések megoldásának egyik fáradhatatlan kezdeményezője és segítője, újabban Nagy László tanácstitkár — és a helyi pártszervezet tagjai és titkára: Czéh János — sokat fáradoznak azon, hogy Kisnémedi minél szebb és fejlettebb község legyen. 

Szőke Erzsi, Ribai Anikó, Rottenhoffer Marika, Bartus Margit, Csernák Zsuzsika, Balázs Gizi, Lencse tanárnéni, Simonfi Edit, Negyela Jutka a Kisnémedi iskola tankonyháján 

Ehhez a fejlettséghez tartozik az is, hogy a kultúrházat átépítették. A színpad mellett öltöző került, klubszoba, rádió, televízió, lemezjátszó és könyvtár áll a lakosság rendelkezésére. S ezeket a lehetőségeket a kisnémediek — és Máté Imre titkár vezetésével elsősorban a KISZ-fiatalok — alaposan kihasználják. Czéh Jánosné tanítónő vezetésével az egész kultúrházat kényelmes székekkel látták el, amelynek a hetente kétszer moziba látogató lakosok is nagyon örülnek. 

S hogy a község fejlődik,ezt az új orvosi rendelő is bizonyítja, amely nemrég készült el. 

De sorolhatnánk még tovább mindazokat a tényeket, amelyek a község fejlődését bizonyítják. 

A kastélyt modem iskolává alakították át. Új tantermet építettek hozzá, s villanymotor nyomja a vizet az iskola csőhálózatába. Helyi múzeum létrehozásán fáradoznak, amelyben a helytörténeti értékek, ritkaságok mellett főleg az egyéni földművelés régi eszközeit akarják kiállítani — hogy a gyerekek is lássák, mi a különbség a régi, egyéni, és a mai, nagyüzemi gazdálkodás között. Az iskolában nagyon jó politechnikai műhely működik, ahol nyáron a mezőgazdasággal ismertetik meg a tanulókat. Télidőben fa-, fém- és papíripari munkákat végeznek a nebulók. S az eredményekhez sorolhatjuk még azt is, hogy az iskola környékét parkosították, s játszóteret, sportpályát és szabadtéri színpadot készítettek. 

A község szépen fejlődik. És olyan gyors ütemben, hogy néhány év múlva tán már meg sem ismeri az, aki most járt benne utoljára. 

Babócsay János, nyugdíjas pedagógus 

PMH 1961 december 5. 


Megjegyzés küldése

2 Megjegyzések

  1. Az első mondatát visszautasítom és kikérem a faluban akkor és most élők nevében is!A Gosztonyi("uradalom") nem kizsigerelte a falut!A mai napig állnak azokból az épületekből nem kevés amit az "uradalom" épített!!Kár ilyen cikket közzé tenni!Ha van kérdés szívesen válaszolok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért kell bármit is elutasítani? Ezt a cikket ahogy látom 1961-ben írták, akkor az írójának ez lehetett a véleménye. Miért baj h valakinek nem azonos a véleménye az Önével? Nekem tetszenek a régi cikkek és a blog is, ha nem tetszik ne olvassa!

      Törlés