Subscribe Us

Header Ads

Fogadalmi ünnep

A község fogadalmi ünnepe: 1878. július 15-én olyan hatalmas vihar pusztított végig Kisnémedi határában, hogy a hívek azt a napot fogadalmi ünneppé tették. Ennek emlékére a hívek megfogadták, hogy évente ezen a napon kimennek a határba, és épített lombsátorban mondanak szentmisét. 
A jég elvert mindent, az árvíz elsodorta a gabonakereszteket, nagy volt a pusztulás. Az akkori emberek a vihar okozta károkat látván a következőképpen vélekedtek: „Nagy az Isten, mentse meg a falut ilyen veszedelemtől!” S ekkor fogadták, hogy e napon ünnepélyesen kivonulnak a határba, aztán misét hallgatnak és kérik az Isten segítségét a termésre. Aki a hegyen volt csősz, a szőlők alatti keresztnél sátort csinált, és abban mondta a szentmisét az akkori Püspökszilágyot és Kisnémedit ellátó plébános Ehn Bernát.
Ez a szokás a II. világháború után megszűnt, vagy csak néha tartották meg a templomban a vasárnapi szentmisében megemlékezve. Az ünnep megülését Talapka István (1991-98) plébános vezette vissza Kisnémedi vallásos életébe.






Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések